7015 Beweegfolder NNGB folder 5

Blijf actief zoals u gewend bent.    Download NNGB folder 5

Bronnen: 54, 55

Bewegen is goed voor de gezondheid, daar bent u zich al van bewust. We helpen u met dit persoonlijk beweegadvies om het bewegen jarenlang vol te houden en er een vaste gewoonte van te maken. 

Waarom bewegen zo gezond is. 
Waarom is bewegen eigenlijk gezond? Regelmatige lichamelijke activiteit verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, suikerziekte (type II), darmkanker, angst en depressies. Wie meer gaat bewegen krijgt meer energie, gaat zich fitter voelen en vaak lekkerder slapen. Bovendien kunt u beter ontspannen en soms voelen mensen zich zelfs jonger.

Volhouden.
In Nederland heeft de kennis over de effecten van bewegen voor de gezondheid geleid tot de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Deze norm staat voor de minimale hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is om de gezondheid positief te beïnvloeden. Voor volwassenen komt deze norm neer op 30 minuten matig intensief bewegen op ten minste vijf en bij voorkeur zeven dagen van de week. Daar voldoet u momenteel met gemak aan. Voor een structurele invloed op de gezondheid is het wel noodzakelijk dat u van bewegen een vaste gewoonte maakt die u jaren volhoudt.

Meet de resultaten.
Het kan motiveren om vast te leggen hoeveel u beweegt. U kunt dat doen met een dagboekje, waarin u per dag vastlegt hoeveel minuten u beweegt. Ook kan een simpel hulpmiddel zoals een stappenteller of een fietscomputer ondersteuning bieden. Een stappenteller aan uw broekriem registreert hoeveel stappen u dagelijks neemt en hoever u loopt. Ook geeft het een indicatie van de hoeveelheid energie die u bij het lopen verbruikt. U kunt dan zien welke vorderingen u maakt. 

Blijf voor uzelf realistische en uitdagende doelen stellen.
Een actieve leefstijl is gemakkelijker vol te houden als u activiteiten kiest die u leuk vindt en die gemakkelijk in uw leven passen. Ook kan het stimuleren om samen met anderen mensen te bewegen. Zorg steeds voor uitdagende, maar ook realistische doelstellingen. Wie bijvoorbeeld overgewicht wil verminderen, kan proberen om in de komende maand twee kilo af te vallen door minder te eten en iets meer te gaan bewegen. Een ander realistisch doel kan zijn om in de komende maand tijdens de lunchpauze op het werk een halfuurtje te gaan wandelen in plaats van te lunchen in het bedrijfsrestaurant. Gaat u altijd met de auto naar het werk, stel dan als doel ten minste drie keer week te fietsen als dit een fietsbare afstand is.

Luister naar uw lichaam.
Neem bij dreigende blessures of bij klachten (verzwikkingen, verrekkingen of gewrichtsklachten) gas terug. Vraag dan advies bij een fysiotherapeut. Heeft u twijfels over uw gezondheid, neem dan contact op met uw huisarts. Vooral bij hart- en longproblemen, hoge bloeddruk, pijn op de borst, duizeligheid en problemen met uw gewrichten of botten. Neem ook contact op met uw arts als u na het bewegen meer dan een uur nodig heeft om weer bij te komen.

Zuinig op wat u heeft opgebouwd.
Voor u is bewegen inmiddels een vast onderdeel van uw leven geworden. U kunt zich  waarschijnlijk nauwelijks voorstellen dat u ooit te weinig zou bewegen. Toch blijkt dat relatief onbeduidende oorzaken ervoor zorgen dat actieve mensen stoppen met bewegen. Bijvoorbeeld een onderbreking als gevolg van. ziekte, een blessure, tijdgebrek of zelfs een vakantie. En dat is zonde van wat u heeft opgebouwd. Kunt u één of enkele dagen niet of minder bewegen, probeer dan zo snel mogelijk de draad weer op te pakken. Hoe langer u eruit bent, hoe lastiger dat wordt. Zorg uiteraard bij ziekte wel dat u hersteld bent, voordat u weer gaat bewegen. 

Bouw beweging in uw dagelijks leven in. 
Houd het simpel en leuk. Het bewegen hoeft vaak geen extra tijd te kosten als u het slim inbouwt in uw dagelijkse activiteiten. Lopen of fietsen in plaats van de auto pakken. Of gaat u met de bus of tram, stap dan een halte eerder uit om een stuk te wandelen in stevig tempo. Wie met de auto gaat, kan bijvoorbeeld een stuk verder parkeren en nog een eindje lopen. Probeer mee te doen aan de bedrijfssport of ga in de lunchpauze een wandeling maken. Dit kost geen extra tijd en het is nog gezellig ook. Neem in elk geval de trap in plaats van de lift of de roltrap. En heeft u een hond, laat deze dan eens een keertje extra uit. Zo kunt u vast meer manieren bedenken om ten minste een halfuur beweging per dag gemakkelijk vol te houden. We wensen u veel succes en een goede gezondheid toe.

Share