7014 Beweegfolder NNGB folder 4

Blijf bewegen, dan bent u goed bezig.  Download NNGB folder 4

Bronnen: 54, 55

Bewegen is goed voor de gezondheid, daar bent u zich al van bewust. We helpen u met dit persoonlijk beweegadvies om het bewegen jarenlang vol te houden en er een vaste gewoonte van te maken. 

Waarom bewegen zo gezond is.
Waarom is bewegen eigenlijk gezond? Regelmatige lichamelijke activiteit verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, suikerziekte (type II), darmkanker, angst en depressies. Wie meer gaat bewegen krijgt meer energie, gaat zich fitter voelen en vaak lekkerder slapen. Bovendien kunt u beter ontspannen en soms voelen mensen zich zelfs jonger. 

Een halfuurtje per dag bewegen maakt al een groot verschil. 
In Nederland heeft de kennis over de effecten van bewegen op de gezondheid geleid tot de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Deze norm staat voor de minimale  hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is om de gezondheid positief te beïnvloeden. Voor volwassenen komt deze norm neer op 30 minuten matig intensief bewegen op ten minste vijf en bij voorkeur zeven dagen van de week. Dat lukt u toch wel? 

Een actieve leefstijl
Het gaat erom dat uw energieverbruik omhoog gaat. Daarvoor hoeft u niet meteen te denken aan sporten. U verbruikt al energie met matig intensief bewegen. Wat is dat nu precies? Om de gezondheid te verbeteren, is het nodig om ten minste 200 kcal aan energie per dag te verbruiken. En dat bereikt u al door bijvoorbeeld 30 minuten stevig door te wandelen (5-6km/uur). Matig intensief bewegen doet u gewoon in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door wat meer te lopen, naar het werk te fietsen en wat vaker de trap te nemen. Overigens hoeft u niet dertig minuten aaneengesloten te bewegen. Twee maal een kwartier of drie maal tien minuten bewegen is natuurlijk ook prima. Om de gezondheid te verbeteren, is het belangrijk, om bij voorkeur dagelijks een halfuur actief te zijn. 

Een paar voorbeelden: 
Wandelen (5-6 km/uur)
Fietsen (15 km/uur)
Zwemmen (rustig tempo)
Traplopen in rustig tempo
Dansen
Schaatsen (matige intensiteit)
Stofzuigen, vloeren dweilen
Hond uitlaten (doorstappend)
Tennis
Tafeltennis
Golfen
Tuinieren
Roeien (matige intensiteit)
Grasmaaien
Paardrijden

Maak een gewoonte van bewegen.
Bewegen heeft pas een structurele invloed op de gezondheid als u van het bewegen een vaste gewoonte maakt die u jaren volhoudt. Het is makkelijker als u dat samen met anderen doet. Spreek bijvoorbeeld met collega’s af om in de lunchpauze te gaan wandelen of om gezamenlijk naar het werk te fietsen. Uiteraard is het mogelijk verschillende activiteiten te combineren. Houd het eenvoudig en vooral leuk. Het gaat erom dat u volhoudt. 

Meet de resultaten. 
Het kan motiveren om vast te leggen hoeveel u beweegt. U kunt dat doen met een dagboekje, waarin u per dag vastlegt hoeveel minuten u beweegt. Ook kan een simpel hulpmiddel zoals een stappenteller of een fietscomputer ondersteuning bieden. Een stappenteller aan uw broekriem registreert hoeveel stappen u dagelijks neemt en hoever u loopt. Ook geeft het een indicatie van de hoeveelheid energie die u bij het lopen verbruikt. U kunt dan zien welke vorderingen u maakt. 

Luister naar uw lichaam. 
Neem bij dreigende blessures of bij klachten (verzwikkingen, verrekkingen of gewrichtsklachten) gas terug. Vraag dan advies bij een fysiotherapeut. Heeft u twijfels over uw gezondheid, neem dan contact op met uw huisarts. Vooral bij hart- en ongproblemen, hoge bloeddruk, pijn op de borst, duizeligheid en problemen met uw gewrichten of botten. Neem ook contact op met uw arts als u na het bewegen meer dan een uur nodig heeft om weer bij te komen. 

Vooral volhouden.
Kunt u één of enkele dagen niet of minder bewegen, probeer dan zo snel mogelijk de draad weer op te pakken. Hoe langer u eruit bent, hoe lastiger dat wordt. Zorg uiteraard bij ziekte wel dat u hersteld bent, voordat u weer gaat bewegen. 

Bouw beweging in uw dagelijks leven in.
Bij veel mensen is gebrek aan tijd een reden om_te stoppen met bewegen. Dat is zonde van wat u heeft opgebouwd. En er is geen extra tijd voor nodig als u het bewegen inbouwt in uw dagelijkse activiteiten. Er zijn misschien korte afstanden, waarvoor u gewoonlijk de auto gebruikt, terwijl u eigenlijk best zou kunnen lopen of fietsen. Woont u niet al te ver van het werk, dan kunt u wellicht de fiets nemen in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Of gaat u met de bus of tram, stap dan een halte eerder uit om een stuk te wandelen in stevig tempo. Wie met de auto gaat, kan bijvoorbeeld een stuk verder parkeren en nog een eindje lopen. Probeer mee te doen aan bedrijfssport of ga in de lunchpauze een wandeling maken. Dit kost geen extra tijd en het is nog gezellig ook. Neem in elk geval de trap in plaats van de lift of de roltrap. En heeft u een hond, Iaat deze dan eens een keertje extra uit. Zo kunt u vast meer manieren bedenken om aan ten minste een halfuur beweging per dag te komen. We wensen u veel succes en een goede gezondheid toe.

Share