7013 Beweegfolder NNGB folder 3

Beweegadvies  Download NNGB folder 3

Bronnen: 54,55

Een actief leven is binnen bereik.
Waarom bewegen zo gezond is.
Bewegen is goed voor de gezondheid. Daarom helpen we u graag om een actieve leefstijl te ontwi Waarom is bewegen eigenlijk gezond? Regelmatig bewegen verlaagt de kans op hart- en vaatziekt botontkalking, suikerziekte (type II), darmkanker, angst en depressies. Wie meer gaat bewegen kr energie, gaat zich fitter voelen en vaak lekkerder slapen. Bovendien kunt u beter ontspannen en s voelen mensen zich zelfs jonger.

Een half uurtje per dag bewegen maakt al een groot verschil.
In Nederland heeft de kennis over de effecten van bewegen op de gezondheid geleid tot de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Deze norm staat voor de minimale hoeveelheid lichaamsbeweging nodig is om de gezondheid positief te beïnvloeden. Voor volwassenen komt deze norm neer op 30 matig intensief bewegen op ten minste vijf en bij voorkeur zeven dagen van de week.

Een actieve leefstijl.
Het gaat erom dat uw energieverbruik omhoog gaat. Daarvoor hoeft u niet meteen te denken aan s U verbruikt al energie met matig intensief bewegen. Wat is dat nu precies? Om de gezondheid te verbeteren, is het nodig om ten minste 200 kcal aan energie per dag te verbruiken. En dat bereikt bijvoorbeeld 30 minuten stevig door te wandelen (5-6 km/uur). Matig intensief bewegen doet u gew het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door wat meer te lopen, naar het werk te fietsen en wat vaker de nemen. Overigens hoeft u niet dertig minuten aaneengesloten te bewegen. Twee maal een kwartie maal tien minuten bewegen is natuurlijk ook prima. Om de gezondheid te verbeteren, is het belang bij voorkeur dagelijks een half uur actief te zijn.

Een paar voorbeelden:
Wandelen (5-6 km/uur)          Tennis
Fietsen (15 km/uur)  Tafeltennis
Zwemmen (rustig tempo)      Golfen
Traplopen in rustig tempo          Tuinieren
Dansen
Roeien (matige intensiteit)
Schaatsen (matige intensiteit    Grasmaaien
Stofzuigen, vloeren dweilen
Paardrijden
Hond uitlaten (doorstappend)

Wat houdt u tegen?
Mensen die te weinig bewegen, hebben daar vaak allerlei redenen voor. Sommigen zijn zich onvold bewust van het belang. Toch hoeft bewegen vaak geen extra tijd te kosten als u het slim inbouwt dagelijkse activiteiten. Er zijn misschien korte afstanden, waarvoor u gewoonlijk de auto gebruikt eigenlijk best zou kunnen lopen of fietsen. Woont u niet al te ver van het werk, dan kunt u wellicht nemen in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Of gaat u met de bus of tram, stap dan een h eerder uit om een stuk te wandelen in stevig tempo. Wie met de auto gaat, kan bijvoorbeeld een s verder parkeren en nog een eindje lopen. Probeer mee te doen aan bedrijfssport of ga in de lunchp een wandeling maken. Dit kost geen extra tijd en het is nog gezellig ook. Neem in elk geval de trap plaats van de lift of de roltrap. En heeft u een hond, laat deze dan eens een keertje extra uit. Zo kunt vast meer manieren bedenken om aan ten minste een half uur beweging per dag te komen.

Deskundige begeleiding.
Voor mensen die een chronische ziekte of klachten hebben, of mensen die boven de 65 zijn, is het verstandig om naar een fysiotherapeut te gaan voor deskundige begeleiding.

Luister naar uw lichaam.
Neem bij dreigende blessures of bij klachten (verzwikkingen, verrekkingen of gewrichtsklachten) g Vraag dan advies bij een fysiotherapeut. Heeft u twijfels over uw gezondheid, neem dan contact o huisarts. Vooral bij hart- en longproblemen, hoge bloeddruk, pijn op de borst, duizeligheid en probl met uw gewrichten of botten. Neem ook contact op met uw arts wanneer u na het bewegen meer uur nodig heeft om weer bij te komen.

Programma om u op weg te helpen.
Mensen die al jaren niet actief zijn geweest, kunnen baat hebben bij het volgende programma. Dit programma is gemaakt voor mensen die zonder problemen kunnen wandelen met een snelheid van km/uur. Dat wil zeggen dat u binnen 5 minuten 400 m kunt lopen. Na vier weken heeft u waarschijn geen schema meer nodig. U weet dan wat nodig is voor een actieve leefstijl. Voor individuele prog kunt u terecht bij uw fysiotherapeut.

Programma

WeekBelastingsduur

(minuten)

Aantal keren

per dag

Totaal per dag

(minuten)

162-412-24
282-416-32
310330
410 of3-430-40
 152-3

3

0-45

Meet de resultaten. 
Het kan motiveren om vast te leggen hoeveel u beweegt. U kunt dat doen met een dagboekje, waa per dag vastlegt hoeveel minuten u beweegt. Ook kan een simpel hulpmiddel zoals een stappentel een fietscomputer ondersteuning bieden. Een stappenteller aan uw broekriem registreert hoeveel u dagelijks neemt en hoever u loopt. Ook geeft het een indicatie van de hoeveelheid energie die u lopen verbruikt. U kunt dan zien welke vorderingen u maakt. Dat geeft direct aan dat u op de goed bent.

Begin vandaag nog!
Probeer het eens een maandje uit. U zult zien dat het meevalt en dat u er baat bij heeft. Kunt u éé enkele dagen niet of minder bewegen, probeer dan zo snel mogelijk de draad weer op te pakken. B ziek geweest, zorg dan dat u hersteld bent voordat u het bewegen weer oppakt.
Uiteraard is het mogelijk de verschillende activiteiten te combineren. Dus houd het eenvoudig en v leuk. Het gaat erom dat u volhoudt. We wensen u veel succes en een goede gezondheid toe.

Share